Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul
Publicat: 13/02/2017, 11:11
Actualizat: 03/04/2017, 16:36

„Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (de exemplu supraaglomerarea sau dublarea de locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea”, argumentează CFR Călători.

În principiu, biletele sunt gratuite și pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren, „acolo unde în stația de urcare nu există punct de vânzare bilete”.

„Studentul care nu deține bilet gratuit de călătorie va fi considerat pasager fără bilet și va fi sancționat conform Regulamentului de Transport pe Calea Ferată din România”, precizează transportatorul feroviar.

Documente necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:
– pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I – legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport);
– pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani – adeverința pentru gratuitate la transport eliberată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.

Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport”.

De asemenea, „studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”.

Studenții trebuie să solicite instituției de învățământ superior eliberarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta – instituția – fiind responsabilă cu eliberarea documentului. „Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România”, menționează CFR Călători.

Documente necesare la control în tren sunt obligatorii: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate de transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

CFR Călători precizează insistent că legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ține loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care stația de urcare nu are punct de vânzare, cu condiția ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Transportatorul feroviar public de călători mai precizează că studenții își vor putea procura bilete online sau de la automate „atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017″.

„Pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm achiziționarea din timp a biletelor de tren”, mai arată CFR Călători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
Cine este Florentina, tânăra de 21 de ani, care a sfârșit ucisă de iubitul cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Vor fi luați obligatoriu în armată în caz de război. S-a dat lege de apărare
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„Am interzis orice remarcă despre ei când sunt și eu de față” Cum a reușit...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
S-a confirmat: exercițiile fizice încetinesc percepția asupra timpului!
×